Kategoria przepisu
Wypieki
Czas przygotowania
60 min
Trudnosc wykoniania
Łatwa
Opis
Jedno z moich ulubionych ciast z dzieciństwa... Mama zawsze musiała robic na 2 blaszki bo jedna była zjedzona zaraz po wyjęciu z lodówki. Skąd sie wziął w zeszycie mojej mamy? Nie mam pojecia ale w tej wersji nie znajdziecie go na żadnej innej stronie.
- 5 jejek
- 3/4 sklanki cukru
- 3/4 sklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczeni
- 1 kg bananów
- 2 gorzkie czekolady najlepiej
- 2 czekolady deserowe
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1 serek mascaropne
Składniki:
- Przygotowanie biszkoptu. Oddziel białka od żółtek. Do żóltek dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżeczkę octu, lekko zamieszac drewnianą łyżka i odstawic na czas ubijania białek. Białek jaj ubic z 3/4 szklanki cukru.
- Połącz delikatnie drewnianą łyżka białka z żółtkami i stopniowo dodawaj 3/4 szklanki przesianej mąki z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
- Przelej mase do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 25 minut w 150 stopniach ( wkladaj ciasto do nagrzanego juz piekarnika).
- Banany przekrioć na pół i wyłożyć na ostudzony biszkopt.
- Śmietane 18% rozgzać w naczyniu na gorącej wodzie i rozpuścić w niej czekolade (nie mazna tego zagotować!). Rozpuszczoną mase wylać na banany.
- Śmietane kremówke ubić i dodac do niej mascarpone. gotową mase wyłożyć na ostudzoną czekolade
- Odstawic na kilka godzin do lodówki, najlepiej zostawić na noc.