Kategoria przepisu

Wypieki

Czas przygotowania

60 min

Trudnosc wykoniania

Łatwa

Opis

Jedno z moich ulubionych ciast z dzieciństwa... Mama zawsze musiała robic na 2 blaszki bo jedna była zjedzona zaraz po wyjęciu z lodówki. Skąd sie wziął w zeszycie mojej mamy? Nie mam pojecia ale w tej wersji nie znajdziecie go na żadnej innej stronie.

    Składniki:

  • 5 jejek
  • 3/4 sklanki cukru
  • 3/4 sklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczeni
  • 1 kg bananów
  • 2 gorzkie czekolady najlepiej
  • 2 czekolady deserowe
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 serek mascaropne

    Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie biszkoptu. Oddziel białka od żółtek. Do żóltek dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżeczkę octu, lekko zamieszac drewnianą łyżka i odstawic na czas ubijania białek. Białek jaj ubic z 3/4 szklanki cukru.
  2. Połącz delikatnie drewnianą łyżka białka z żółtkami i stopniowo dodawaj 3/4 szklanki przesianej mąki z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
  3. Przelej mase do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 25 minut w 150 stopniach ( wkladaj ciasto do nagrzanego juz piekarnika).
  4. Banany przekrioć na pół i wyłożyć na ostudzony biszkopt.
  5. Śmietane 18% rozgzać w naczyniu na gorącej wodzie i rozpuścić w niej czekolade (nie mazna tego zagotować!). Rozpuszczoną mase wylać na banany.
  6. Śmietane kremówke ubić i dodac do niej mascarpone. gotową mase wyłożyć na ostudzoną czekolade
  7. Odstawic na kilka godzin do lodówki, najlepiej zostawić na noc.