Kategoria przepisu

Dania główne

Czas przygotowania

120 min

Trudnosc wykoniania

Łatwa

Opis

Po upieczeniu jeść, chwalić, głaskać brzuszki i chwalić i chwalić i myśleć o nas. Upieczone skrzydełka nadają się do jedzenia nawet po tygodniu mieszkania w lodówce (nigdy im się nie udało tak długo tam mieszkać :) )

    Składniki:

  • skrzydełka kurczęce 2 kg
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • może być keczup
  • 2 płaskie małe łyżeczki kwasku
  • pół szklanki wody lub rosołu

    Sposób przygotowania:

  1. Ze skrzydełek odciąć lotki, rozciąć na 2 części
  2. przyprawić wg uznania
  3. odstawić na godzinę a nawet 24 godziny (lodówka)
  4. krótko obsmażyć skrzydełka obtoczone w mące ziemniaczanej
  5. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym
  6. Zalać zalewą [proporcje kwasku, cukru i przecieru (może być keczup) dostosować do własnych upodobań].
  7. piec w piekarniku 1,5 - 2 godzin w temp. 220 C