Kategoria przepisu
Dania główne
Czas przygotowania
120 min
Trudnosc wykoniania
Łatwa
Opis
Po upieczeniu jeść, chwalić, głaskać brzuszki i chwalić i chwalić i myśleć o nas. Upieczone skrzydełka nadają się do jedzenia nawet po tygodniu mieszkania w lodówce (nigdy im się nie udało tak długo tam mieszkać :) )
- skrzydełka kurczęce 2 kg
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- może być keczup
- 2 płaskie małe łyżeczki kwasku
- pół szklanki wody lub rosołu
Składniki:
- Ze skrzydełek odciąć lotki, rozciąć na 2 części
- przyprawić wg uznania
- odstawić na godzinę a nawet 24 godziny (lodówka)
- krótko obsmażyć skrzydełka obtoczone w mące ziemniaczanej
- Ułożyć w naczyniu żaroodpornym
- Zalać zalewą [proporcje kwasku, cukru i przecieru (może być keczup) dostosować do własnych upodobań].
- piec w piekarniku 1,5 - 2 godzin w temp. 220 C